Dobrze zorganizowane wnętrze pozwala cieszyć się z jego funkcjonalności łatwości w dostępie. Dotyczy to przede wszystkim kuchnia, która oprócz tego, że powinna odznaczać się designem, to także być użytkowa. Dlatego właśnie istotne jest, aby prawidłowo rozmieścić poszczególne szafki i sprzęt kuchenny. Pomocy może być podział kuchni na strefy, a więc określeniu przedmiotów i sprzętów kuchennych w obszarach związanych z konkretnymi czynnościami. Jak to zrobić i jakie są strefy w kuchni?
Strefa zapasów zastępuje w kuchni spiżarnię. W tym celu wyodrębnia się szafki, które zlokalizowane są najbliżej lodówki. Wypakowywanie zakupów będzie prostsze, bo wszystko odbędzie się w jednej strefie bez konieczności chodzenia po całej kuchni.
Z kolei w strefie przechowywania powinny znaleźć się akcesoria kuchenne. Posegregować w szafkach kuchennych można miski, pojemniki, garnki, patelnie, szklanki, talerze, ale również sprzęty kuchenne - robot, mikser, opiekacze, wyciskarka.
W tej części powinny znaleźć się wszystkie przedmioty oraz urządzenia niezbędne do zmywania. Centrum tej strefy będzie zlewozmywak oraz zmywarka znajdująca się obok. W tej części uwzględnia się m.in. gąbki, druciaki, ścierki, płyny. W strefie zmywania można także umieścić ociekacz.
Ta zajmuje zwykle najwięcej miejsca, ponieważ służy do przygotowywania posiłków. Znajdują się w niej - blat kuchenny, szuflady i szafki. Na blacie umieszcza się akcesoria, np. deskę. Z kolei w szufladach chowamy pojemniki z przyprawami, sztućce, większe przyrządy do gotowania i krojenia.
Natomiast w strefie gotowania sercem jest płyta grzewcza. W jej zakresie dzieje się zwykle najwięcej, bo tam podgrzewane, pieczone, gotowane, smażone itd. są posiłki. W szufladach warto mieć w tej strefie: garnki, patelnie, łopatki do mieszania oraz część przypraw. Warto pozostawić także przestrzeń na blacie na garnek bądź talerz do nakładania potraw.
Nie wiesz jak zaprojektować swoją kuchnię z podziałem na strefy? Nasz specjalista się tym zajmie!