Marząc o idealnej kuchni, często puszczamy wodze fantazji i wyobrażamy sobie różnorodne rozwiązania. Ważne jest jednak, aby pamiętać o podstawowych regułach, które zapewnią ergonomiczne rozmieszczenie mebli i sprzętów AGD. Jedną z takich zasad jest tzw. "trójkąt roboczy". Co to jest i jak go zaprojektować?
Trójkąt roboczy to proste ułatwienie, które polega na uporządkowaniu dostępu do trzech kluczowych miejsc i sprzętów najczęściej używanych w kuchni — lodówki, płyty/piekarnika i zlewu. Aby gotowanie było łatwe i przyjemne, warto zadbać o odpowiednie rozmieszczenie tych trzech stref roboczych, które wykorzystujemy podczas procesu przygotowywania posiłków. Kluczowym aspektem jest utrzymanie odpowiednich odległości między nimi, aby prace w kuchni odbywały się sprawnie i komfortowo.
Ważne jest, aby w celu zapewnienia pełnego komfortu, poszczególne sprzęty w kuchni były oddzielone odpowiednimi odległościami. Przyjęte standardy odległości to:
Rozmieszczenie lodówki, zlewu i kuchenki ma kluczowe znaczenie w projektowaniu kuchni, ponieważ musi być zgodne z przygotowaną infrastrukturą instalacji wodnej, elektrycznej i gazowej. Przestrzeń pomiędzy tymi kluczowymi urządzeniami AGD wypełniają szafki kuchenne, a idealnie dopasowane do potrzeb meble kuchenne zaprojektowane na wymiar są najlepszym rozwiązaniem.
Trójkąt roboczy odnosi się do ergonomicznych zasad, które mają na celu usprawnienie procesu przygotowywania posiłków. Jednak nie zawsze można tego trójkąta dosłownie użyć, ponieważ układ mebli w kuchni trzeba dopasować do kształtu pomieszczenia. W mniejszych kuchniach często stosuje się jednorzędowy układ mebli. Jeśli niemożliwe jest zastosowanie tradycyjnego trójkąta roboczego, ważne jest zachowanie odpowiedniej kolejności i zalecanych odległości pomiędzy urządzeniami, aby maksymalnie zoptymalizować przestrzeń kuchenną.